De oscar van de designwereld voor een condoom?

De oscar van de designwereld voor een condoom?

Condoom met plastic vleugels krijgt 'Oscar'

Het is de Oscar voor ontwerpers: de Duitse iF Design Award. Opmerkelijk genoeg is de prijs dit jaar niet voor een designstoel of futuristische lamp, maar voor een... condoom.

De 'Wingman' is een condoom met plastic vleugels, 'want op het moment suprême wil je een condoom gewoon niet aanraken', zegt een van de bedenkers Paul Breur (33). De Wingman is een rubber met een afneembaar plastic opzetstukje, in de vorm van vleugels, waardoor het condoom makkelijker kan worden omgedaan. Zelfs met één hand.

Dat hun uitvinding nog eens de 'oscar van de designwereld' zou winnen, hadden de Delftse ingenieurs Breur en Adnan Tunovic (34) 8 jaar geleden niet gedacht. 'Eerlijk gezegd was ik al vergeten dat we de Wingman hadden ingezonden voor de prijs,' zegt Breur.

De winnaars van de iF Design Awards worden sinds 1954 bekendgemaakt tijdens het Internationale Design Forum in Duitsland. De jury, bestaande uit ongeveer vijftig leden uit de internationale designindustrie, kiest uit ruim 4600 inzendingen. Wie de prijs wint, krijgt niet alleen een bokaal, maar ook eeuwige roem.

Onhandig
Breur: 'We zijn echt heel blij. Dit kan ons de publiciteit geven om het grote geweld van Durex aan te kunnen.' Want dat is toch de marktleider in de condoombranche. 'Wie condoom zegt, zegt Durex. En het is lastig om die muur van consumentenvertrouwen in een product te doorbreken,' legt Breur uit. Toch krijgt de Wingman steeds meer bekendheid. Het rubbertje met vleugels wordt door heel Europa verkocht via ongeveer honderd webshops. 'Dat is voor condooms de ideale verkoopplek,' zegt Breur.

'Niemand gaat op zijn gemak bij de kassa van een drogist het assortiment aan condooms bekijken. Het is natuurlijk wel onze ambitie om uiteindelijk in de schappen te komen. Daarom zitten we qua prijs net iets onder de Durex-producten.' Het idee voor het ontwerp was eigenlijk zo geboren. Tijdens het doornemen van het weekend stuitten Breur en Tunovic op een gemeenschappelijk en universeel probleem. 'Het is gewoon altijd onhandig. Het licht moet aan. Je blaast erin, waar zit nou ook alweer de opening? Het is zo gebruiksonvriendelijk. Wij moesten dat oplossen.'

Toch heeft het prototype nog 4 jaar op de plank gelegen. 'We kregen in 2006 al veel media-aandacht en hoopten dat een groot merk zou bellen om onze uitvinding te kopen. Dat gebeurde niet. Pas toen we na een mislukte pitch bij een aantal investeerders voor een ander project de Wingman na afloop noemden, ging het rollen. Toen konden we zelf gaan werken aan financiering en het opbouwen van een merk.' De mannen nemen de prijs eind februari in München in ontvangst.

 

Terug naar blog