Wingman & China

Wingman & China

Wingman-condoom gaat Chinese markt veroveren

Een condoom dat nog sneller om kan dan dat de gemiddelde pitstop van Max Verstappen duurt, gaat China veroveren vanuit Nieuwegein. De condooms van het bedrijf Wingman Condoms hebben een unique selling point in de vorm van een klein, rood plastic beugeltje met twee vleugeltjes waardoor het niet alleen snel kan worden omgedaan, maar het omdoen ook nooit meer mis kan gaan.

De Chinezen vielen als een blok voor het product. Karex Industries in Maleisië, de grootste producent van condooms ter wereld, vond het product zó innovatief dat ze er een speciale productielijn voor hebben opgezet. De Wingman voor de Chinese markt onderscheidt zich niet alleen door de Chinese tekst op de verpakking. Het formaat is ook kleiner ten opzichte van de Europese broer, want de Chinese man is gemiddeld kleiner geschapen dan de Europese man.

Nieuwegeinse condooms die China, de grootste afzetmarkt ter wereld, gaan veroveren. Michiel Huisman en Paul Wiertz, de eigenaren van het bedrijf, zijn vol vertrouwen. Op twee beurzen in China hebben ze de condooms met veel succes gepresenteerd. Er waren meteen veel afnemers. Michiel Huisman: „Tijdens een vakbeurs voor erotische artikelen afgelopen voorjaar in Shanghai toonden tussen de 250 en 300 retailers belangstelling voor de Wingman.” In het najaar bezochten ze met evenveel succes een beurs in Hongkong.

 

Geluk

Bijzonder is dat het condoom via een grote Chinese webwinkel op de markt wordt gebracht. „ Wij kregen de kans om de Chinese markt op de gaan. We wilden per se met een distributiepartner werken en niet met een agentschap”, vertelt Huisman. „Ondernemen is een grote dosis geluk en de weg weten.” Beide kennen elkaar van Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. „We hadden een baan in de bankwereld kunnen krijgen, maar wie kan er nou vertellen dat je een kartonnen doos vol met dildo’s op je kantoor hebt staan?” lacht Huisman.

In China voet aan wal krijgen, is een knappe prestatie. Het condoomgebruik in dat land is enorm. Je moet volgens Wiertz dan ook onderscheidend zijn wil je daar kunnen verkopen. Door de speciale aanbrengclip is de Wingman onderscheidend. „Er zijn driehonderd miljoen mannen die condooms gebruiken in China. Het gebruik van het condoom wordt steeds meer geaccepteerd”, stelt Wiertz. Er moet dus ook plek zijn voor de Wingman. „Zelf hopen we op plek vier op de Chinese markt. Wij zijn een relatief kleine speler. Karex Industries produceert per jaar zeven miljard condooms. Wij laten daar per jaar enkele honderdduizenden condooms produceren. Dat mag uiteindelijk oplopen naar enkele miljoenen condooms per jaar.”

 

David tegen Goliath

Het is David die het opneemt tegen een overmachtige Goliath. Maar het is wel een David die overtuigd is van het succes van het product. Het condoom is ooit door enkele Delftse studenten ontwikkeld uit onvrede over het gebruik. De condooms scheurden, of werden binnenstebuiten aangebracht. De speciale clip voorkomt dit. Wiertz en Huisman ontwikkelden het product verder en brachten het in 2012 op de markt. Ze verwachten uiteindelijk enkele tientallen miljoenen condooms in China te kunnen verkopen.

Het is een goed product, verzekeren Wiertz en Huisman. Ze zijn zelf ervaringsdeskundigen en tevreden gebruikers van de Wingman.

 

 

Terug naar blog