Hoe je van de eerste keer seks een fijne en veilige ervaring maakt

Verwacht je binnenkort voor het eerst seks te hebben? Dat is een spannend moment!

Zelfs als je weet wat de eerste keer seks inhoudt, zal het spannend zijn en waarschijnlijk niet perfect. Om de kans op een fijne ervaring zo groot mogelijk te maken, is het wel de moeite waard om je er goed op voor te bereiden en er even op te wachten. Zorg dat je zeker weet van jezelf en de ander dat je seks met elkaar wilt. Wees daarin duidelijk naar de ander en eerlijk naar jezelf. Laat je niet overhalen, het is jouw eerste keer en jij bent degene die bepaalt of dit de persoon en het moment is. Op Sense.info kan je meer lezen of je er ook echt klaar voor bent.

Tips voor de eerste keer

 • Kies een plek en moment waar jullie niet gestoord worden. Om makkelijker in de stemming te komen kun je het sfeervol maken, bijvoorbeeld met muziek en kaarsen. Kaarslicht of een gedimde lamp is prettig licht waarbij je elkaar wel kunt zien maar het niet te fel is.
 • Warm elkaar op door te zoenen, te strelen en jullie lichamen tegen elkaar te voelen. Jongens worden vaak sneller opgewonden dan meisjes. Neem dus de tijd om je vriendin in de stemming te laten komen en geef daarbij aandacht aan haar hele lichaam.
 • Vraag je partner of hij/zij het fijn vindt wat je doet. Ga er niet vanuit dat de ander
  hetzelfde wil en fijn vindt als jij.
 • Is hij of zij zenuwachtig of onzeker? Zeg lieve dingen, zorg dat de sfeer ontspannen,
  ongedwongen en relaxed blijft. Zie je dat je partner niet verder wil of geeft
  hij/zij dat zelf aan? Respecteer dat. Zelfs al hebben jullie van te voren
  gezegd dat je seks zou gaan hebben, iemand mag zich bedenken.
 • Penetratie kan zeer doen, maar dat hoeft niet als je zorgt dat er genoeg vocht is/glijmiddel wordt gebruikt en je goed ontspant. Doe dit daarom heel rustig en langzaam. Het missionaris-standje is hiervoor prettig omdat je elkaar kunt zien en beide
  partners de penis kunnen sturen. De snelheid en diepte van de penetratie kan je
  rustig opvoeren als je beiden merkt dat het goed gaat.
 • Doe niet of je klaarkomt. Voor sommige mensen is de spanning en ‘vreemde’ aanraking niet voldoende om klaar te komen. Klaarkomen is geen verplichting. Kan je het wel als je het zelf doet? Probeer dat, zo ziet je partner ook hoe je dat doet.
 • Houdt het luchtig, lachen mag. De eerste keer zijn jullie waarschijnlijk een beetje
  zenuwachtig en er gebeuren sowieso dingen die gênant zijn bij seks dus daar
  kan je maar beter om lachen.

Doe het de eerste keer veilig

Veilig vrijen is vrijen met bescherming tegen Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (ziektes aan de geslachtsdelen) en/of zwangerschap. De makkelijkste manier om veilig te vrijen is het condoom, die kan je gewoon online kopen of in de winkel. Het condoom is ook de enige manier om je te beschermen tegen SOA’s. Voor de zekerheid kun je het beste sowieso een condoom gebruiken, ook als je allebei nog maagd bent. Je wilt natuurlijk niet dat je eerste keer je iets naars oplevert.

Zorg dat je condooms in huis hebt en dat je als meisje bij voorkeur ook aan de pil bent. Zo voorkom je een zwangerschap én SOA's. Voor jongens die anale seks gaan hebben raden we een condoom en extra glijmiddel aan.

Wil je gemak en extra veiligheid? Dan raden we je het Wingman Condoom aan. Wingman Condooms zijn speciaal ontwikkeld voor een extra veilige en betere seksbeleving. Er zitten handige vleugeltje om het condoom heen waardoor je het condoom gemakkelijk om kan doen, zonder dat je het condoom aanraakt. Doordat je het Wingman Condoom niet aanraakt bij het omdoen, is de overdracht op SOA's kleiner dan bij traditionele condooms. 

Met condooms kan je het beste een beetje oefenen voordat je er voor het eerst seks mee gaat hebben. Kijk goed hoe je deze omdoet en probeer dat een paar keer bij jezelf als je gaat masturberen. Wil je meer weten over hoe je een condoom om moet doen? Lees dan het stappenplan om een condoom op de juiste manier om te doen.