Condoom gescheurd

Je gebruikt een condoom maar tijdens of na de seks merk je dat deze gescheurd is. Je gebruikte het condoom niet voor niets, dus je wilde jezelf en/of je partner beschermen tegen SOA en/of zwangerschap. In dit artikel adviseren we je over wat voor stappen je nu moet ondernemen, en lees je meer over hoe een condoom kan scheuren en hoe je kunt voorkomen dat een condoom scheurt.

Condoom gescheurd en niet aan de pil. Ben ik nu zwanger?

Ben je als vrouw niet aan de pil of een andere vorm van anticonceptie, dan loop je het risico om zwanger te raken als het condoom gescheurd is, ook al is de man niet in jou klaargekomen. In het voorvocht zitten namelijk ook spermacellen. Het is aan te raden een morning-after pil te halen en deze zo snel mogelijk in te nemen. Het liefst binnen 24 uur, maar uiterlijk binnen 72 uur. De morning-after pil is verkrijgbaar bij een apotheek of drogist voor ongeveer € 15,00. Je hebt géén recept van de huisarts nodig en er is geen leeftijdsgrens.

Condoom gescheurd. Heb ik nu een SOA?

Dat weet je helaas pas zeker als je jezelf hebt laten testen. Tenzij jij en je partner je recent hebben laten testen en daarna geen onveilige contacten hebben gehad, en dus zeker weten SOA vrij zijn. Je kan namelijk een SOA hebben zonder daar iets van te merken, dus neem geen risico. De makkelijkste manier om je op een SOA te laten testen is bij je huisarts. Die zal je uitleggen hoe en wanneer je welke tests kunt doen.

Wil je niet naar je huisarts?  Dan kun je terecht bij een GGD SOA-poli of een zelftest doen. Een zelftest is minder betrouwbaar dan een SOA-test van de GGD SOA-poli of je huisarts. Wij adviseren je dan ook om een SOA-test door hen uit te laten voeren.

Een SOA test voor chlamydia of gonorroe infectie kan je doen 2 weken nadat je onveilig hebt gevreeën. Na 3 maanden kan je je laten testen op HIV, syfilis of hepatitis. Tot je de resultaten van deze tests binnen hebt, is het dus aan te raden een condoom te gebruiken omdat je niet zeker weet of je wellicht een SOA hebt.

Hoe kan je voorkomen dat een condoom scheurt?

Condooms worden uitvoerig getest en scheuren niet zomaar. Het materiaal is stevig en zeer rekbaar. Omdat het zo dun is, is een beschadiging echter wel snel gemaakt. Grootste oorzaak van scheuren is dan ook beschadiging tijdens bewaren en/of gebruik. Hoe een condoom kan scheuren en hoe je kan voorkomen dat een condoom scheurt lees je in het volgende overzicht.

1. Kwaliteitsvoorwaarden niet naleven

Condooms kunnen scheuren wanneer je niet let op de kwaliteitsvoorwaarden waar een goed condoom aan moet voldoen:

Oorzaak: Condoom niet CE gekeurd.- Oplossing: In Europa moeten condooms een CE-markering hebben, dan voldoen ze aan de veiligheidsvoorwaarden en de kwaliteitseisen. Let daar op als je een condoom koopt. Wingman Condooms hebben een CE-markering.

Oorzaak: Over datum.- Oplossing: Een condoom is tussen 1 en 5 jaar houdbaar, daarna neemt de kwaliteit af. Check de datum op de verpakking.

Oorzaak: Beschadigt bij bewaren.- Oplossing: Bewaar je condooms op een koele, droge plek buiten bereik van direct zonlicht.

Oorzaak: Beschadigt bij openmaken.- Oplossing: Scheur een condoom open langs de rand en gebruik daarvoor geen scherpe objecten.

Oorzaak: Scherpe objecten.- Oplossing: Pas ook op met scherpe objecten zoals sieraden en nagels bij het omdoen en aanraken van het condoom. Tip: Het ontwerp van het Wingman Condoom voorkomt dat je het condoom aanraakt en dus beschadigt!

Oorzaak: In combinatie met verkeerde middelen.- Oplossing: Condooms gaan niet samen met crèmes, oliën en vetten, gebruik alleen geschikte glijmiddelen. Tip: Wingman Glijmiddel.

2. Condoom verkeerd gebruiken

Naast beschadiging is ook verkeerd gebruik een reden tot scheuren. Het gaat dan om te veel/te plaatselijk oprekken van het condoom:

  • Te weinig ruimte in top en lucht: De tip, of het reservoir, van het condoom moet luchtvrij zijn en voldoende ruimte hebben om het sperma te kunnen opvangen.
  • Te lang gebruikt: Na 15-20 minuten intensief gebruik van een condoom raakt het minder betrouwbaar en is het verstandig een nieuwe te pakken.
  • Verkeerd gebruik: Door een condoom per ongeluk verkeerd om op de penis af proberen te rollen komt er voorvocht op. Draai je het condoom daarna om, zit dat voorvocht aan de buitenkant en komt in contact met je partner. Daarnaast is herhaaldelijk oprekken van het condoom (wat kan gebeuren als je probeert het condoom de verkeerde kant op af te rollen) aanleiding tot beschadiging.

Wingman heeft een aantal van de gebruiksproblemen opgelost door vleugels om het condoom te doen waarmee je het condoom omdoet. Je kan makkelijk voelen wat boven en onder is en het tuitje blijft vanzelf luchtvrij.